3 populära köksstilar att välja vid renovering

Står du inför en köksrenovering? I så fall funderar du säkert mycket på vilken stil du ska välja och här finns det en hel del att välja mellan. Lantligt, modernt, sterilt eller varmt? Olika stilar förmedlar olika känslor och det är viktigt att man väljer något som man kan trivas med både nu men också i framtiden.

Det är ett svårt och viktigt val, värt att lägga lite tid på. Nedan presenteras tre populära och väldigt olika stilar som finns att välja för den som står inför en köksrenovering.

Lantligt

Bor man i ett stort hus av äldre modell skulle ett lantkök kunna vara det rätta valet när det är dags för en köksrenovering. Det känns ofta både ombonat men också rustikt och ska gärna vara stort, luftigt och ha ett bra ljusflöde. Ljusa färger så som vitt och grått är populärt, tillsammans med knoppar och beslag i porslin eller mässing.

Även diskhon får gärna vara i porslin och spisen av modell större. Att renovera ett kök i en modern lantlig stil med inredning, trägolv och passande tapeter eller panel är otroligt snyggt men för den rätta känslan krävs att man bor i rätt typ av hus.

Bistro

Älskar du att laga mat och att vistas i köket? I så fall kanske du ska välja ett bistrokök vid en köksrenovering. Denna stil är inspirerad från just restaurang och bar och ger ofta ett väldigt funktionellt kök att både vara och laga mat i. Öppen förvaring inredda med massvis med kastruller och andra köksredskap, en rejäl köksö och detaljer i marmor och rostfritt stål.

Väggarna har kakel eller tegel hela vägen upp till taket, vilket vissa anser ge ett sterilt resultat. Det är dock väldigt stilrent och tillhör man en av dom som tycker att det är snyggt kan ett bistrokök det rätta valet.

Retro

Retrostilen är också något som fått ett uppsving igen och flera stora köksleverantörer erbjuder helt nya kök men i denna äldre tappning. Typiska inslag som snedställda skåp och skjutluckor, pastellfärger, det mörka träet, dom klassiska beslagen och det schackrutiga golvet fixar retrostilen vid en köksrenovering. Det är en varm och trivsam stil och dessutom passar mycket av dagens inredning in, eftersom även den inspirerats av det glada 70-talet igen.

Vad ska man välja?

Planerar man en köksrenovering finns det flera saker att fundera på innan man väljer en stil. Dels kostar man på det nya köket en hel del pengar oavsett vad man väljer och det färdiga resultatet ska förhoppningsvis hålla en lång tid framöver. Man behöver alltså tänka på att välja en stil som man tror håller i längden och inte något som man tröttnar på efter 3-4 år.

Dels ska man också se till att köket flyter ihop med den övriga bostaden på ett bra sätt – det bör finnas någon form av röd tråd. Bor man till exempel på en gammal gård och har en gammaldags och lantlig stil hemma så bör man kanske inte välja en tung och industriell köksstil. Fundera, skissa, planera och fundera igen innan du bestämmer dig för vilken stil ditt nya kök ska få.