Vad kan jag göra på egen hand gällande el?

De allra flesta elinstallationer som utförs i ett hem måste utföras av en auktoriserad elektriker. Men de finns vissa undantag. Det finns nämligen vissa saker man får göra själv även om det då krävs att man har goda kunskaper inom området. Chansa aldrig – kontakta i så fall hellre en elektriker.

Fasta installationer måste alltid genomföras av auktoriserad elektriker. Detta för att minimera risken för brand. En felaktig koppling eller dragning kan vara ödesdiger både för dig som boende och din omgivning.

Du får göra ”enklare arbeten”

Elsäkerhetsverket skriver på hemsidan att man får göra ”enklare arbeten” på egen hand. Men de understryker att detta enbart får ske om du har ”tillräckliga kunskaper”. Här är det alltså din egen kunskapsnivå som avgör om du ska låta en elektriker göra jobbet eller om du får göra det själv.

Allt handlar om att allt ska bli helt korrekt med elektriker jour i vallentuna. Är det en enkel åtgärd där du känner dig 100 % säker på att du kan allt. Då får du alltså göra det. Men känner du minsta lilla tveksamhet finns ingen anledning att chansa. Exempel på arbeten som får utföras på egen hand är:

  • Byta proppar

Här är de svårt att göra ordentliga fel som kan skapa skador. Däremot kan det ställa till besvär om fel propp används.

  • Byta glödlampa

Något som alla gör och det är väll knappast någon som ringer elektriker för att få denna hjälp.

  • Byta strömbrytare med maximalt 16A. Det krävs däremot att strömbrytaren då är placerad i kapsel/dosa

Fortfarande gäller kravet att du ska vara fullt medveten om din kompetensnivå och att den räcker för det aktuella jobbet med att anlita elektriker i upplands väsby.

Få hjälp via Elsäkerhetspocketen

Vad kan egentligen klassas som ”enkla arbeten” och när ska elektriker stockholm anlitas? Vad får man göra själv och hur gör man det? Dessa frågor, och många fler, besvaras i Elsäkerhetspocketen som kan laddas hem från Elsäkerhetsverkets webbplats.

En smidig guide för dig som gärna är hemmafixare men som känner dig osäker på hur mycket du egentligen får göra inom elarbeten.

Alltid auktoriserad

I det fall som elektriker behöver anlitas påpekar Elsäkerhetsverket att man bör kontrollera att företaget som anlitar är auktoriserat. Detta sker mycket enkelt via deras hemsida med sökfunktion som visar vilka auktorisationer som företaget har.

Ansvarsfördelning beroende på boendeform

Om du upptäcker ett trasigt vägguttag eller annan trasig elinstallation bör detta åtgärdas direkt. Täck över skadan direkt med plast och tejp så inte barn råkar få in sina fingrar där. Är du husägare har du hela ansvaret för att alla elinstallationer är hela. Skulle något vara trasigt och brand uppstå kan ansvaret läggas på dig att inte åtgärd genomförts i tid.

Bor du en hyreslägenhet är ansvaret generellt på hyresvärden/fastighetsägaren. Du påtalar då vilka fel du sett och får information kring hur du ska göra till en elektriker kommer åt åtgärdar det. Eftersom ansvaret ligger hos någon annan än dig finns ingen anledning att försöka åtgärda detta själv.

Läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida eller kontakta elektriker som kan gå igenom hemmet och förklara vad som kan göras/inte kan göras själv.