Misstag vid takläggning

När en takläggare lägger ditt nya tak måste det göras i ett viss ordning och blir det inte rätt från början kan du få betala stora summor för att göra om arbetet. Ska du däremot lägga taket själv och inte anlita en takläggare så är det mycket större risk att du gör något fel om du inte har någon utbildning i ämnet. Här ska vi gå igenom de allra vanligaste misstaget du eller din takläggare kan göra så det kanske kan förhindras före.

Ventilation av taket
Olika tak kräver olika typer av ventilation och det är viktigt att du eller den takläggare du ska anlita verkligen har kollat upp så att det befintliga undertaket matchar med det yttertak som ska läggas. En typ av ventilering heter ångspärr och en annan heter luftspalt, dessa är två olika typer att ventilera just ditt tak med så prata gärna med din takläggare om vilken metod som ska utföras så att du också är med på noterna.

Får inte ditt tak rätt typ av ventilation så kan det bildas mögel då fukten inte har någonstans att ta vägen och i sådana miljöer frodas mögel och det vill ingen bo i.

Matcha rätt exteriör
Köp inte bara vilket typ av material till taket som helst det är inte bara en praktisk lösning att lägga tak utan det ska också vara visuellt tillfredsställande för ögat. Tänk efter eller prata med din takläggare om vilket typ av tak som passar stilen till det hus du har, annars kanske det kan se lite lustigt ut.

Vilken typ av lutning du har på ditt tak kan också spela roll i vad som är bäst att använda för material till just ditt tak. Om du har för brant lutning så är det inte smart att använda pannor då det är för riskabelt, då behöver du istället plattor som är anpassade för detta ändamål. Detta vet takläggare från https://gbgtakochfasad.se så om du funderar på att anlita en så är detta något som de kommer varna för om du tänkt göra något som är riskfyllt.

Hemmafixare kan göra det dyrare för sig
De så kallade hemmafixarna gör gärna många saker i hemmet själv för att de vill ha det billigare, kan man det man håller på med så är det ju en fantastisk egenskap. När det kommer till tak så måste man vara ett proffs. Det krävs kunskap från en takläggare för att verkligen få det riktigt gjort annars kan man behöva göra om allting.

Välj takläggare noga
Det är inte bara hemmafixaren som kan ställa till det för sig. Om du ska välja en takläggare så tänk på att kolla referenserna så att du hör från flera, gärna folk du känner att det är kvalité på de jobb som din takläggare gjort innan.