Köksrenovering – ergonomiska lösningar

Det finns mycket att tänka på när du ska renovera ditt kök. En viktig aspekt som många glömmer bort är ergonomin. Gör ditt kök lättarbetet och ergonomiskt genomtänkt, så att det fungerar under livets alla skiften.

Våra kök

Köket, badrummet och vardagsrummet är de tre viktigaste rummen i en bostad eller sommarstuga. Vardagsrummet har främst en social funktion, badrummet en praktiskt funktion, medan köket både är en social mötesplats och ett rum som måste fungera praktiskt. Ju smidigare du kan arbeta i ditt kök, desto roligare kommer det att vara att laga mat, ha eget minibryggeri i hemmet, fixa surdegen eller baka kakan. Smidighet handlar dock inte bara om att det ska vara praktiskt, det handlar också om att vi ska må fysiskt bra.

En ugnsform med lasagne för tolv personer väger ett par kilon, vilket vi ibland lyfter med bara en hand. Tallrikar ska in och ut ur skåpen. Vi utför många både tunga och monotona rörelser i ett kök. Det är därför klokt att tänka på ergonomi. Dagens köksdesigners har ofta en viss ergonomisk tanke när de utformar kök, men det är inte alltid att vi som konsumenter ser det eller nyttjar det. Om vi ska köpa ett nytt kök, är det ofta färgen och materialet som är det första vi tänker på. Ska kylskåpet vara inbyggt eller inte? Vilket slags material ska vi ha på köksbänken? Inbyggd kaffemaskin? Vi fokuserar på färg, form och roliga detaljer, sedan tittar vi på priset. Ibland kan det vara så att vi tar delar av ett kök och sätter ihop det på det sätt som fungerar praktiskt i vår bostad, i kombination med vad vi tycker verkar bra. Bra är ofta detsamma som snyggt.

Planera långsiktigt

När du ska renovera ditt kök bör du planera långsiktigt och satsa på ett ergonomiskt kök. När vi väl står i våra snygga kök, är det försent, eller för dyrt, att upptäcka att den inbyggda mikron sitter för högt eller lågt ner. Eller så händer något, som sjukdom eller att vi blir skadade. Plötsligt blir köket mycket svårare att arbeta i. När du gör köksrenovering i dit kök i stockholm och renoverar ditt kök bör du tänka på att du, eller nästa ägare, ska kunna åldras i det. Är det lätt att ta sig in i köket med en rullstol eller rullator? Även om du själv inte kommer att använda det på många år, är det viktigt utifrån både försäljning och när du får besök av äldre släktingar eller vänner. Det vore tråkigt om det alltid är problematiskt för din mamma eller farfar att kunna sitta i köket och fika, för att köket har några mycket smala partier. Om du själv bryter benet och behöver sitta i rullstol ett tag, kommer du att vilja kunna både laga mat, mikra och hämta mjölken själv.

Ergonomiska tips

Det finns några saker som du kan tänka på när du planerar ditt kök, så att det fungerar väl, vare sig du har brutit benet eller inte. Ergonomiska lösningar är också ett bra försäljningsargument.

  • Köksön: det är snyggt med en köksö. Se dock till att det är möjligt att köra en rullstol kring den. Det bör inte vara för trångt mellan köksön och när man öppnar kyl och frys.
  • Tunga saker, som gjutjärnspannan och matberedaren, kan med fördel ligga i nedre kökslådor, istället för i skåp.
  • Tänk på placeringen när du bygger in saker om mikro och ugn.